2010 m. lapkričio 8 d., pirmadienis

Metų knygos rinkimai 2010!

Sveiki visi,

Kaip ir kiekvienais metais vyksta didžiulis lietuviškų knygų įvykis t.y. „Metų knygos rinkimai“. Iš daugybės atrinktų knygų šiemet į kiekvieną pogrupę (suaugusių, paauglių ir vaikų) pateko po penkis laureatus, iš kurių bus renkamas „Metų knygos“ tituluotas nugalėtojas. Primenu, jog pernai 2009 m. suaugusiųjų kategorijoje metų knyga tapo Kristinos Sabaliauskaitės „Silva Rerum“ (Daiktų miškas), paauglių kategorijoje – Kristinos Gudonytės „Blogos mergaitės dienoraštis“, o vaikų – Kęstučio Kasparavičiaus „Kiškis Morkus Didysis“.

Na, apžvelgiant praėjusių metų suaugusių pogrupę, kas labiausiai mane ir domina, buvo neįtikėtinai didelė konkurencija. Lietuvių literatūra seniai vienoje vietoje neturėjo tokios stiprios literatūros per vienerius metus. Bet lėmė, kad Sabaliauskaitė nuskynė laurus, šiemet suaugusiųjų pogrupėje, net gėda prisipažinti, tačiau dėl laiko stokos neperskaičiau nė vienos knygos. Bet kažkodėl įtariu, kad Jolitos Skablauskaitės romanas „Sado sindromas“ gali būti laimėtoju, kadangi girdėjau visai gerų atsiliepimų apie šią knygą. Ir šiaip Jolita Skablauskaitė yra viena išskirtinių lietuvių literatūros kūrėjų tiek savo pasauliu, tiek savo mąstymu ir gyvenimo būdu. Kaip gyveni, taip ir rašai. „Sado sindromas“ vienoje recenzijoje, kuri buvo itin subjektyvi, buvo sakoma, kad net geriau už Ivanauskaitę, bet tai turėta sekso prasme, nes anot recenzento, veikėjai mylisi kas penkis puslapius t.y. dažniau už Ivanauskaitės herojus. Ar reikalinga tokia literatūra? Tikriausiai taip, kaip ir kiekviena literatūra atspindi savo laikotarpio aktualijas. Matyt, kalbėti apie seksą nepaliausime dar ilgai, nes vis dar yra kažką pasakyti.

Apie kitas knygas nelabai ką ir galiu pasakyti, nes dauguma yra naujų, visai ką tik pasirodžiusių ir nedaug apie jas teko girdėti. Turiu vilties, kad galbūt jūs kažką skaitėte ir savo simpatijas galite atiduoti už kokią nors mėgstama knygą ar autorių. Todėl raginu apsilankyti http://metuknygosrinkimai.skaitymometai.lt/index.php?1862522453 ir tiesiog pasidomėti, prabalsuoti ir apsišviesti, kaip sakant. Metų knygos finalas kaip visada vyksta per knygų mugę, joje ir skelbiami nugalėtojai.

Jūsų Maištinga Siela

3 komentarai:

  1. Skablauskaitės "Sado sindromas" - nuostabi knyga. Rekomenduoju paskaityt. Ir taip pat tikiu(osi), kad laimės.
    Seksas ten tikrai nėra svarbiausias dalykas. Tai tik herojų dvasinio gyvenimo išraiška. Be to, naujesnėje Skablauskaitės kūryboje kūniškumo netrūksta, tad nelabai suprantu, kodėl recenzistas (taip, skaičiau ir aš tą recenziją) tai šitaip paminėjo.
    Rekolamos Skablauskaitei tokiomis recenzijomis nepadarys. O jos jai ir nereikia. Ne tik jai, bet ir jos darbams. Jie daugumai per daug... siurrealistiškai magiški.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mėgstu siurrelistinius kūrinius, būtinai skaitysiu ateityje šį romaną. :)

    AtsakytiPanaikinti