2010 m. rugpjūčio 17 d., antradienis

Filmas: "Graži šalis"

Sveiki,

Šiandien noriu pristatyti filmą „Graži šalis“ (The Beautiful country) (2004 m.) Tai pasakojimas apie Vietnamo žmonės. Nepaslaptins, kad karo metu amerikiečiai palikdavo daug nėščių vietnamiečių. Filmas pasakoja būtent tokią graudžią istoriją apie vieno pusiau vietnamiečio gyvenimą. Pasirodo, tokie žmonės nelabai pritampa prie Vietnamo, jie nuolatos antrarūšiai. Taigi vienas toks vaikinas nusprendžia susirasti savo mamą ir tėvą. Mamą randa, ji gyvena vargingai mieste. Filmas pradžioje pateikia daug egzotikos, vietnamietiškos dvasios - riestos kanojos, sava rasė ir nepaprasta pagarba turčiams, kurie trypia tau ant galvos. Galiausiai parodomas ilgas ir varginantis kelias į Ameriką, jie pagrobiami, parduodami, žodžiu, žmogaus tapatybė ir asmenybė, jei tu esu „siauraakis“ nebeturi jokios reikšmės. Sunki kelionė pasiekiama, bet čia staigmenos nesibaigia, siužetas nepaprastai gražus, vertą įsijausti ir jį pažiūrėti.

Labai stipri režisūrinė pusė, gerai parinkti aktoriai. Filmas išlaiko savo lyrizmą, bet kartu ir šiokią tokią holivudinę dvasią, žodžiu, subalansuotas. Jame atsispindi dvi priešingos kultūros, tai rasių katilų maišatis, stiprios vidinės žmogaus svajonės nuveda vargo žmones į Ameriką, į ten, kur viskas gražu, į „Gražią šalį“. Tačiau, kaip pamatysite patys, anaiptol niekas nėra jau taip gražu. Veikiau sunkus gyvenimas, juodas darbas, beveik vergystė, ypač moterims, kurios dažniausiai tampa prostitutės. Galbūt kažkas išspausite ir menką ašarėlę. Diskutuotina ir filmo pabaiga. Kodėl ji būtent tokia? Ar teisinga buvo pasiekti svajonę, suvokus ją, nutylėti tiesą?

Rekomenduoju gero ir kitokio filmo fanatikams, mėgėjams. Tai puiki galimybė dirstelti į Vietnamo karo padarinius, suprasti ir pažinti kitos kultūros gyvenimą, tradiciją ir skausmą.

Įvertinimas: 8.5/10

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą