2010 m. rugpjūčio 24 d., antradienis

Fenomenas: "Drakonų kova"


Sveiki visi,

Šiandien pagalvojau, kad noriu pakalbėti apie visai man nebūdingą (o gal ir būdingą) dalyką – animacinius filmukus! Tiksliau apie vieną išskirtinį, kuris tikriausiai daugeliui buvo tikras galvos skausmas arba ne. Tėveliai pykdavo, net rašė į LNK studiją dėl smurtinių „Drakonų kovos“ filmukų, dėl kurių visi vaikai kraustosi iš proto ir žvėrėja, agresyvėja, bet dėl aukštų filmukų reitingų LNK uždėjo ženklelį „N-7“. Daugiau nieko nebuvo pasiekta. Galiausiai tenka pripažinti, kad jau seniai animacinis serialas buvo sutraukęs tiek daug žiūrovų.

Net neabejoju, jei turite jaunesnį brolį ar šiaip pažįstamą, tai jie tikriausiai žiūrėjo pasakojimą apie Songoką! Net neabejoju, nes kiek žinau, šį serialą žiūrėjo ir suaugę, ypač vyrai ir nebūtinai infantilai. Dievaži, neturėjau interneto, net ir aš žiūrėjau „Drakonų kovas“! Dabar ima juokas, bet tais laikais, viskas buvo kitaip. Pamenu kaip dar mokykloje klasiokės vis juokdavosi: „Net ir jis žiūri „Drakonų kovas“! Na, mano nuomone, serialas turi savo šarmo, dvasios, japoniško humoro ir jis tikrai nėra skirtas vien tik vaikams, klausimas ar visai šeimai, irgi nėra aišku. Kad ir kaip ten bebūtų, tenka pripažinti, kad pasakojimas apie uodeguotą berniuką yra kenksmingas, jis turi neigiamų padarinių, kurie ilgai palieką pasąmonėje ir kelia agresiją įvairiose situacijose. Tenka atsigręžti į animacinių filmukų istoriją, čia esama irgi tam tikrų pamišimo priepuolių: „Flinstaunai“, „Simpsonai“, „Tomas ir Džeris“, „Vėžliukai ninzės“ ir t.t. Bet dabar apie „Drakonų kovas“:

Pasirodo šis animacinis serialas gan senas, jo ištakos siekia dar tuos laikus, kai aš net nebuvau gimęs. Lietuvoje šis fenomenas gerokai pavėlavo. Pirmą kartą lietuviai „Drakonų kovą“ išvydo 2001 metais ir jį rodė iki 2002 m. „Drakonų kova Z“ per LNK vaidendavosi 2003 sausio 2 d – 2004 rugpjūčio 4 d. ir galiausiai 2005 metais pasirodė „Drakonų kova GT“. O viskas prasidėjo filmuko tėvynėje Japonijoje apie 1984 metais. Tada ir gimė Songokas, bet jis buvo kaip komiksų herojus. Pastarasis buvo nepaprastai populiarus ir ėjo vienuolika metų t.y. iki 1995 m. Nelabai įsivaizduoju kokio storio tie tomai, bet jų per tuos metus buvo sukurta 42, iš kurių vėliau atsirado animacinis serialas. Žodžiu, 1986 – 1989 metais sukurtas pirmasis pasakojimas apie Songoką, jis truko 153 serijas. Serialas šoko į aukštumas ir tapo nepaprastai populiarius Japonijoje ir Šiaurės Amerikoje. Jūs tik pamanykit, o Lietuvoje visu dešimtmečiu vėliau atėjo, kai visi jau buvo ir pamiršę Goką.

Akira Toriyamas nedelsiant ėmė kurti beprotiško populiarumo sulaukusį tęsinį pavadinta „Drakonų kova Z“. Šis pranoko savo pirmtaką ir tapo kultinis, pastarasis 2006 metais gavo apdovanojimą ir užėmė 12 vietą pagal geriausią žmonijos animacinį serialą. Pastarasis Lietuvoje ėjo ištisą amžinybę, jo buvo sukurta 291 serijų, taigi galima rodyti ištisus metus. Ši Songoko dalis buvo kuriama iki 1996 metų t.y. septyneri metai. Po jo pasirodė ir trečioji dalis „Drakonų kova GT“ su 64 serijomis, pastarasis jau kurtas ne pagal tuos 42 tomus, kuriuos minėjau, bet pagal naują siužetą. Mano nuomone, norėtą tiesiog iš musės padaryti dramblį. Ši dalis jau nebepranoko antrosios, visiems jau pabodo užtęstos įnirtingos kovos su monstrais iš kito pasaulio.

Pasirodo tai dar ne pabaiga, nes 2009 metais pradėta rekonstruoti šį serialą, atnaujinti garso kokybę, pakeisti įgarsinimą ir pateikti žmonėms kaip šviežią bandelę. Tiesa, kad nebūtų visko užtęsta, buvo nutarta serialą gerokai patrumpinti. 2009 metais pasirodė tuo pačiu pavadinimu ir japoniškas kino filmas. Pasaulyje parduota milijonai atributikos su šiuo prekybiniu jau tapusiu ženklu. Ir vis nesiliaujama. Na, panašiai gi ir su Simpsonais. O žmonės lengvatikiai, jiems to ir reikia, kažkas sau sėdi ir kraunasi kapitalą, o mes varvinam seilę. Gal taip ir reikia, nes taip ir daromas biznis. Man asmeniškai buvo nepaprastai įdomu palyginti tą laikotarpį, kai buvo kuriama animacija, trukmė ir t.t. Juk šiais laikais serialą galima sukurti per mėnesį, o tais laikais, dievaži, patys matote, viskas buvo kitaip.

Jūsų Maištinga Siela

2 komentarai:

  1. Žiūrėjau ir aš :) Baisiai patiko, kaip dabar pamenu, kad labiausiai filmuką traukė žiūrėti pats Gokas, Džinas Vėžlys, Čičė - įdomiausi personažai. Tikrai daug savotiško šarmo buvo tame filmuke... O apie 'kamėhamę' su draugėmis juokaujame iki šiol :DD

    AtsakytiPanaikinti
  2. aš irgi žiūrėjau ir tikrai tada jėga buvo :DD ypač,kai mokykloje būdavo LABAI RIMTAI aptarinėjami tie visi sajanai,kovos ir pan. :D

    AtsakytiPanaikinti